Google RankBrain Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?

RankBrain, 2015 yılında tanıtılan Google’ın arama sonuçlarını daha efektif, akıllı ve kullanıcı odaklı hale getiren yapay zeka algoritmasıdır. Algoritma Google’ın arama sonuçlarını sınıflandırmasını, sorguları işlemesini ve -en önemlisi- anlamasını sağlar. Bu sayede Google arama sonuçları kullanıcıya maksimum fayda sağlayacak şekilde sıralanır. Bu içerikte RankBrain algoritmasının nasıl çalıştığını ve algoritmayla ilgili detayları inceleyeceğiz.

RankBrain Nasıl Çalışır?

google-rankbrain

Algoritma, kullanıcıların arama sonucunda en doğru bilgiye ve ihtiyaç duydukları sonuca ulaşmasını sağlar. Sistem, kullanıcılar tarafından yapılan aramaları kavramlara dönüştürerek bu kavramları içeren sayfaları bulur. Eğer daha önce hiç kimse tarafından aratılmayan ve bilinmeyen bir sorguyla karşılaşırsa, orijinal sorguya en çok benzeyen sonuçları arar.

Ek olarak kullanıcıların beğenme ihtimali olan bir dizi öneride bulunarak seçenek sunar. Kullanıcılar bu seçenekler arasından birine ilgi duyarsa o sayfaya sıralama artışı sağlar. Yapılan yeni sıralama kullanıcılar tarafından verimli bulunmaz ve ilgi görmezse bir önceki algoritmayı yeniden devreye sokar.

Google, kullanıcılardan topladığı verileri ve arama alışkanlıklarını analiz ederek RankBrain algoritmasının performansını sürekli olarak geliştirir. Gelişimini devam ettiren bir sistem olduğu için makine öğrenimiyle çalışır ve zaman içerisinde kendisini de eğitir. RankBrain ayrıca, Google sıralama faktörleri içerisinde oldukça önemli bir konumda olup arama sonuçlarındaki sıralamaya da doğrudan etki eder. Google RankBrain algoritması kelime ve kelime öbeklerini eşsiz biçimde birleştirir, ayırt eder ve filtreler. Bu sayede maksimum fayda sağlayarak kullanıcı deneyimini artırır. 

Bu algoritma zamanla kendisini tasarlayan Google mühendislerinden çok daha verimli olduğunu kanıtlamıştır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre Google, bir grup mühendisten belirli bir terim için en iyi arama sonuçlarını belirlemesini istemiştir. Bu deney sonucunda RankBrain’in performansının Google mühendislerinden %10 daha iyi olduğu görülmüştür.

RankBrain Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Web sitenizi RankBrain için optimize etmek isterseniz gereken şey Google Search analisti Gary Illyes tarafından da ifade edildiği gibi “doğal olmak”tır. Bir makine gibi yazmak yerine okuyucunuza doğal yazı dili ve doğru bilgiler içeren kaliteli bir içerik sunmalısınız. Eğer içeriklerinizi okurken kulağa doğal geliyorsa ve doğru bilgilerden oluşuyorsa RankBrain için optimize olmuşsunuz demektir.

RankBrain Algoritmasının Öne Çıkan Özellikleri

google-brainran-2

İlk etapta Google sorgularının %15’lik kısmı için çalıştırılan RankBrain, gösterdiği performans ve gelişimiyle birlikte yıllar içerisinde tüm Google aramalarında yer almaya başlamıştır. Tüm dil ve tüm ülke aramalarındaki sıralamalara etki eden algoritmanın öne çıkan özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Algoritmanın kendini geliştirme ve öğrenme süreci çevrim dışı gerçekleşir. 
  • Sıralamayı sayfadaki veri doğruluğunu ve içeriğin alaka düzeyini tespit ederek düzenler.
  • Sıralamayı düzenlerken hemen çıkma süresi ve tıklama oranı gibi metrikleri de dikkate alır.

2015 yılından bu yana aktif olarak Google sıralama faktörlerinin bir parçası olan RankBrain hakkında bilinenler oldukça sınırlı. Bu algoritmayı SEO stratejilerine uyarlamak isteyen web sitelerinin okuyucularına doğru bilgi ve kaliteli içerik sunması gerekir. Ek olarak düşük hemen çıkma oranı ve yüksek tıklama oranları ile birlikte sıralama artışı kaçınılmaz olur.